Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک استاد دانشگاه در رشته ادبیات گفت: دورهمی های امسال رعایت پروتکل های بهداشتی حال و هوای متفاوت تری را نسبت به سال‌های گذشته پیدا کرده همه خوشی ها و شادی ها در سایه سلامتی و تندرستی لذت‌بخش می شود و حتماً بزرگترهای فامیل برای ما عزیز هستند و وجودشان باعث شکل گیری محمل هایی صمیمی و کانون هایی گرم خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رضا حیدری نوری در گفت‌وگو با خبرگزاری میزان پیرامون آداب رسوم ایرانیان در شب یلدا گفت: یکی از آداب و رسوم مردمان ایران زمین در شب یلدا شاهنامه خوانی، قصه‌گویی، حافظ خوانی و گفتن خاطرات و سرودهای آیینی همچنین آوازخوانی بوده است.

وی در همین راستا ادامه داد: شب یلدا که با عنوان شب چله نیز از آن یاد می‌شود یکی از کهن ترین جشن های ایرانیان است که از غروب آفتاب ۳۰ آذر تا طلوع آفتاب اولین روز دی ماه قرار دارد.

حیدری نوری به معنای کلمه یلدا اشاره و بیان کرد: کلمه «یلدا» از یک واژه سریانی به معنی زایش و تولد است زیرا در گذشته معتقد بودند که از فردای شب یلدا خورشید دوباره نورانی تر و روشن تر طلوع می کند به عبارت دیگر نور و روشنایی دوباره متولد می‌شود.

بیشتر بخوانید: برای مطالعه معرفى آخرین كتب منتشر شده اینجا کلیک کنید

وی علت شکل‌گیری شب یلدا را مورد بررسی قرار داد و افزود: از آنجا که عموم مردم در دوران کهن کشاورز بودند طول شب و روز برای آنان اهمیت فراوانی داشت آنان خورشید را به عنوان نمادی از خیر و نور می‌شناختند که همواره با تاریکی و ظلمت در نبرد بوده، شب یلدا در حقیقت بین اقوام هند و ایرانی و هند و اروپایی جایگاه ویژه‌ای دارد آنان شب یلدا را شب زایش خورشید و یا مهر می‌دانند از سوی دیگر شب کریسمس نیز برگرفته از شب یلدا است و آنان نیز میلاد حضرت مسیح را در این شب می دانند.

این استاد دانشگاه به آداب و سنن شب یلدا اشاره و تاکید کرد: یکی از آداب و رسوم همه مردم ایران زمین حضور آنان در کنار یکدیگر و عموما جمع شدن در خانه بزرگ فامیل است آنان در این جمع خانوادگی و فامیلی سفره هایی زیبا می گسترانند در این سفره ها بنا به آداب و رسوم قدیم هر استان یا هر منطقه انواع ادوات لازم همانند آتشدان، عطردان، بخوردان و خوراکی هایی از قبیل خشکبار آجیل، برگه، گردو و میوه‌های فصل خصوصاً انار و هندوانه قرارداشته که در این میان فلسفه میوه های سرخ همانند انار و هندوانه به سرخی رنگ آنان باز میگردد این میوه ها ذهن افراد را به یاد آتش و گرمی و رنگ خورشید می اندازد.

***آشنایی با ادبیات اصیل ایرانی در شب یلدا 

حیدری نوری به بخش دیگری از مراسم شب یلدا اشاره و ابراز کرد: یکی از رسومات شب یلدا شاهنامه خوانی و حافظ خوانی، گفتن خاطرات و قصه های قدیمی بوده است البته فلسفه حافظ خوانی و شاهنامه خوانی آشنا کردن کودکان و نوجوانان با ادبیات اصیل ایرانی همچنین آموزه هایی که در این ادبیات وجود داشته بوده زیرا آنان نیز به این امر اعتقاد داشتند که هنجارسازی و پایداری آداب و سنن باید از دوران کودکی در قشر جوان شکل بگیرد.

وی اشاره‌ای به تفعل در شب یلدا زد و ابراز کرد: از جمله موضوعاتی که در شب یلدا به آن پرداخته می شود فال حافظ است پیشینه تفعل به شعر حافظ به روزگاران قدیم باز می گردد پیش از حضور حافظ و شکل گیری دیوان او کاهنان و پیشگویان تلاش می کردند تا گاهی با غیب گویی از آینده و سرنوشت انسان ها بپردازند این امر طی سال ها و قرن ها بر فرهنگ جوامع مختلف سایه افکند و عموماً در ادبیات تمام جوامع انسانی اثر گذاشت به نحوی که سایه آن با عنوان فال همچنان در جوامع مختلف دیده می شود، تفعل به فال حافظ با رونق گرفتن شعرحافظ در بین مردم ایران زمین شکل گرفت تفعل به شعر حافظ در واقع نوعی پیش بینی خیر یا شر است این در حالی است که اعتقاد به فال در ادیان و اعتقادات دینی جایگاهی ندارد اما این امر همچنان مورد توجه جامعه بشری بوده و بر افکار و اندیشه های افراد تاثیر گذاشته و ارتباط مستقیمی پیدا کرده است.

وی به ویژگی های شعر حافظ اشاره و تاکید کرد: مهمترین ویژگی شعر حافظ که زمینه را برای تفعل فراهم می‌کند این است که تنوع معنایی در ادبیات و غزل های حافظ آنقدر زیاد است که هر کس می‌تواند بیتی از غزل را که مناسب حال خود می‌داند به عنوان تفعل خود محسوب کند.

حیدری نوری تفعل زدن در شب یلدا را مورد بررسی قرار داد و افزود: عموماً بزرگترهای خانواده یا کسی که با ادبیات فارسی سر و کار دارد و با فرستادن صلوات به روح حافظ و نثار فاتحه، اولین غزل دیوان حافظ را با دکلمه های خوب و بیانی صحیح در جمع می خواند در اثناء بیان شدن این غزل هر یک از حاضران بیتی را که مناسب حال خود می یابند و با آن ارتباط برقرار می‌کنند.

***مفاهیم نهفته در شعر حافظ

وی پیرامون شعر حافظ اظهار کرد: شعر حافظ غالباً با مفاهیم عاشقانه و عارفانه همراه است و از ویژگی مهم آن طرح ویژه عشق، امید، صلح، مدارا، آشتی، بخشش و مروت بوده که به خواننده و یا شنونده انتقال پیدا می‌کند حافظ به تقویت امید و دلگرمی در زندگی افراد توجه خاصی داشته لذا از واژگانی استفاده کرده که موسیقی شعری خاصی بر خوردار بوده تا بتواند در اکثر افراد تاثیر بگذارد.

این استاد دانشگاه در رشته ادبیات در مورد تفعّل به شعر حافظ اظهار کرد: افرادی که در شب یلدا به شعر حافظ تفعل می‌زنند پس از خواندن شعر انسان هایی امیدوار به زندگی و آینده می شوند زیرا که این غزلیات روحیه مقاومت و جنگندگی در مقابل مشکلات را به مخاطب خود تلقین می‌کند و او را به دنیایی پر از صلح و سازش وی ایجاد بهشتی در خور زندگی دعوت می کند.

***فلسفه دورهمی های شب یلدا

وی به فلسفه جشن های یلدا اشاره و تاکید کرد: فلسفه جشن ها و دورهمی های ایرانیان که به تشکیل اجتماع اقوام و فامیل می انجامد با خود تجدید محبت بین اقوام را در بر دارد، شاید نخستین فلسفه را ایجاد اتحاد و همدلی باید دانست همچنین آموزش آداب و سنن به نوجوانان برای حفظ میراث ملی و فرهنگی و حفظ احترام به بزرگترهای فامیل از جمله مواردی است که همچنان سبب شده سنت یلدا ادامه دار باشد اگرچه امسال وجود بیماری کرونا این سنت زیبا را تحت تاثیر قرار داده است.

حیدری نوری با اشاره به عواقب بی توجهی به پروتکل های بهداشتی جهت حفظ سلامتی در شب یلدا خاطرنشان کرد: دورهمی های امسال با رعایت پروتکل های بهداشتی حال و هوای متفاوت تری را نسبت به سال‌های گذشته پیدا کرده، همه خوشی ها و شادی ها در سایه سلامتی و تندرستی لذت‌بخش می شود و حتماً بزرگترهای فامیل برای ما عزیز هستند و وجودشان باعث شکل گیری محمل هایی صمیمی و کانون هایی گرم خواهد بود لذا امسال در شب یلدا لذت زندگی توأم با سلامت را از آنان نگیریم خودمان را از لذت حضور آنان در جمع ها و دورهمی های سال‌های آینده محروم نکنیم در مجلس و دورهمی هایی که دلهره بیمار شدن کسی وجود دارد هیچ خوشی و لذتی تصور نمی‌شود به همین جهت رعایت پروتکل های بهداشتی و توصیه های مسئولان بهداشتی در درمان کشور از مهمترین موضوعات شب یلدای امسال است اگرچه دور هم نبودن کمی سخت می‌گذرد اما شیرینی محافل شادی و صمیمیت آینده را تضمین می‌کند.

انتهای پیام/

 

برچسب ها: اخبار ادبیات شب یلدا

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: اینجا اخبار ادبیات شب یلدا پروتکل های بهداشتی شعر حافظ حیدری نوری شب یلدا شکل گیری سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۹۷۰۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود

لاله جعفری نویسنده حوزه کتاب کودک، درباره وضعیت کتاب کودک و نوجوان در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: خوشبختانه امروز طیف وسیعی از کتاب‌ها در بازار نشر وجود دارد اما در مقابله با تالیف‌های خارجی که مخاطب زیادی دارند نویسندگان ایرانی کار سختی پیش رو دارند چون باید به نحوی بنویسند تا بچه‌ها فقط به دنبال کتاب‌های ترجمه نروند و به دنبال تالیفات داخلی نیز باشند.

وی افزود: همچنین گستردگی سبک‌های ادبی در حوزه کودک زیاد است و تنوع خوبی وجود دارد. ما داستان‌های تخیلی، ترسناک، طنز، علمی و… را داریم و این تنوع باعث می‌شود تا بچه‌ها به طرف کارهای تألیفی جذب شوند. البته که هنوز فاصله بسیاری با آثار خارجی داریم، چرا که گرانی کاغذ و چاپ باعث شده تا ناشران محدودتر کار کنند و این محدودیت‌ها برای نویسندگان نیز به‌وجود می‌آید. امیدوارم این مشکلات حل شوند و آثار تألیفی در کنار ترجمه بچه‌ها را به سمت خود جلب کنند.

نویسنده کتاب «چوم چوم» درباره یافتن ایده برای نگارش و همراهی با کودک امروز گفت: سعی می‌کنم تجربه‌های میدانی زیاد داشته باشم و با بچه‌ها کار کنم. حواس پنجگانه خود را در مواجه با بچه‌ها تقویت کنم. در پارک، خیابان، مترو و هر جایی‌که کودکی می‌بینم شش دانگ حواسم را جمع کنم تا ببینم عکس‌العملش در مقابله با مسائل چگونه است و سعی می‌کنم ایجاد ارتباط کنم و ببینم مدل حرف‌زدن‌شان تا چه اندازه نسبت به بچه‌های دوره خودمان تغییر کرده است. در کنار این مشاهده میدانی سعی می‌کنم کتاب‌های پرفروش دنیا را بخوانم و نکات قابل توجه آن را درک کنم. از سوی دیگر تلاش می‌کنم تا در فیلم‌ها، انیمیشن‌ها یا حتی بازی‌های رایانه‌ای جستجو کنم ببینم آثار پرطرفدار چه نکاتی به همراه دارند که بچه‌ها به سمت آن‌ها جلب می‌شوند.

جعفری به چگونگی ترغیب بچه‌ها برای مطالعه و فرهنگ‌سازی در راستای مطالعه گفت: بازاریابی مهم‌ترین مساله است. تبلیغات اثر بسیار زیادی دارد و فکر می‌کنم رسانه‌ها حرف اول را در این میان می‌زنند. امروز بین دو فیلم برای پخش، رقابت و تبلیغات گسترده‌ای وجود دارد، چه در شبکه‌های داخلی و چه فارسی زبان خارجی؛ در حالی‌که برای کتاب ما هیچ تبلیغی نداریم. فکر می‌کنم سهل‌الوصول‌ترین راه، همین تبلیغ است. هرچند که هزینه‌بر است، اما رسانه‌های داخلی مانند تلویزیون، به نوعی جزو مایملک مردم ایران به شمار می‌آید و باید از آن استفاده شود. ما در طول روز همه نوع تبلیغی در رسانه می‌بینیم، غیر از کتاب.

وی ادامه داد: از سویی فکر نمی‌کنم در مدارس هیچ تمرکزی روی این مسئله وجود داشته باشد. این اتفاق در حالی است که بیشترین زمان را فرزندان ما در مدرسه و در کنار هم می‌گذرانند و می‌توان برای آن‌ها ساعت مطالعه، یا زنگ کتاب تعریف کرد و به هزار نوع، نه به شکل خشک و اجباری بلکه با بازی و سرگرمی تبلیغ کتاب کرد تا فرهنگ مطالعه در میان بچه‌ها ایجاد شود.

این‌نویسنده گفت: ناشران به دنبال کتاب‌هایی همراه با بازی و سرگرمی هستند و وجه بازی برای‌شان غالب است. درست است که بازی نقش مهمی در زندگی کودک دارد، اما ادبیات نیز جایگاه خودش را دارد و باید این جایگاه حفظ شود. ناشران مجبور هستند برای فروش کتاب دست به هر کاری بزنند و کالایی تولید کنند که روی دست‌شان نماند. اما کتاب‌هایی که ادبیات خالص هستند و به جشنواره‌های داخلی و خارجی راه پیدا می‌کنند هر روز کمرنگ و کم‌تعداد شده‌اند و این را من از سفارش‌هایی که به خودم ارائه می‌شود، می‌بینم. ناشر از من می‌خواهد که سری کاری کنم در حالی که باید بذر آگاهی در ذهن کودک کاشته شود و این با یک اثر خوب اتفاق می‌افتد، اما امروز این گونه نیست. وی در پایان گفت: امیدوارم شرایطی فراهم شود تا نویسنده آنچه که دلش می‌خواهد را بنویسد و تنها سفارشی کار نکند.

کد خبر 6090973 زینب رازدشت تازکند

دیگر خبرها

  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (12 اردیبهشت)
  • بیماری و بیکاری سهم ۷ میلیون ایرانی از دریای خزر | یک مسئول محیط زیست: برای شنا هم حاضر نیستم به خزر بروم
  • پیرمغان را با صدای علیرضا عصار و با شعر حافظ بشنوید
  • مرکز رصد فرهنگی کشور: ۶۵ درصد از مردم در خانه دیوان حافظ دارند
  • مدرسه ملی روایت در سمنان افتتاح شد
  • فال حافظ امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر
  • همایش ملی «نماز، دانشگاه، بایسته‌ها و شایسته‌ها» برگزار می‌شود
  • ممبینی خبر داد: افزایش پاداش تیم‌های ملی با یکسری پروتکل‌ها
  • بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود
  • کودکان با شعر زندگی موفق‌تری خواهند داشت